PRA

Hvad er PRA?
PRA er en forkortelse og udtales som de tre bogstaver enkeltvis  P  R  A. Det er en forkortelse for Progressiv Retinal Atrofi, hvilket er en gruppe øjensygdomme, som forårsager blindhed hos hunde. Flere forskellige typer af PRA er identificeret, og sygdommen er beskrevet hos mere end 100 hunde­racer.
 
Debutalderen, nedarvningsmønstret og den genetiske baggrund adskiller sig for de forskellige typer PRA, men fælles for PRA typerne er at de forårsager fremadskridende (progressiv) nedbrydning/svind (Atrofi) af nethinden (Retina) og er arvelige.
 
PRA hos Labrador Retriever
Den type PRA der oftest rammer Labrador racen kaldes prcd-PRA.  Prcd står for ”Progressiv Rod-Cone Degeneration”, som oversat betyder ”fremadskridende forstyrrelse/nedbrydning af nethindens tappe og stave”. Først nedbrydes stavene, hvilket forstyrrer evnen til at se i mørke, kaldes også natteblindhed. Senere nedbrydes også nethindens tappe, som anvendes til at se i dagslys. De fleste hunde som får sygdommen PRA, bliver på sigt helt blinde.
 
Nedarvning
Hos alle racer der i dag er identificeret med prcd-PRA, inklusive Labrador, er nedarvningen autosomal recessiv. Det betyder at en hund med PRA, bærer to kopier af det defekte gen, et fra sin mor og et fra sin far. En hund der har et rask gen og et defekt gen viser ingen symptomer på sygdommen, men er rask bærer af sygdomsanlægget, og kan vidergive sygdomsanlægget/genet til sit afkom. PRA ses i samme udstrækning hos hanner som hos tæver.
 
DNA-test for PRA
Det er muligt at DNA teste Labrador for prcd-PRA. Dette kan gøres hos det amerikanske institut Optigen eller hos det tyske laboratorie Laboklin via egen dyrlæge. Der er indledt et samarbejde med Dansk Kennel Klub, således at DKK får besked om resultatet på alle Labrador der testes for PRA. DNA-test fra andre institutter end Optigen og Laboklin kan ikke registreres i DKK og er dermed ikke gyldige.
 
Øjenundersøgelse
Inden en hund kan øjenundersøges, skal ejeren på www.hundeweb.dk købe og udskrive en rekvisition. På rekvisitionen er angevet et sagsnummer/stregkode. Det er således ikke muligt at foretage en gyldig øjenundersøgelse, før der er købt en rekvisition.
 
Hvorfor undersøge for PRA?
 
Avlsrestriktion
Hvalpe kan kun stambogsføres såfremt minimum den ene forælder er gentestet fri for PRA eller genetisk fri via forfædre.

Fundet på http://www.labrador-retriever.dk/side.asp?ID=26957